Huis Computeren Audio Willekeurig

Leven in het digitale donkere tijdperk

Bijgewerkt 11 april 2020

x

Wat is het digitale donkere tijdperk en waarom leven we daarin? Dit artikel onderzoekt wat we kunnen doen om ons digitale erfgoed te redden.

We leven in het digitale donkere tijdperk

Invoering

De koppen schreeuwen: 'We creëren misschien een digitaal donker tijdperk'. Zelfs Wikipedia heeft een lange beschrijving van wat het digitale donkere tijdperk is. is. Sommige mensen noemen het hysterie, maar we denken dat het risico heel reëel is. We duiken diep in het analyseren van patronen die de theorie ondersteunen dat we een periode van massa-uitsterving doormaken. Gegevens en informatie worden meedogenloos verwijderd met een exponentiële snelheid. Als het eenmaal weg is, is het weg. Daarom geven we een wayback-link naar de meeste items waarnaar we op deze website linken.

We zijn ook van mening dat de reden waarom de problemen rond de digitale donkere middeleeuwen niet zijn opgehelderd, te wijten is aan de tweevoudige trends van internet. Reden 1 - Gegevens worden met een exponentieel tempo gemaakt. Wie zou het opmerken als 200 MB aan gegevens verloren zou gaan wanneer 2000 TB aan gegevens per uur zou kunnen worden gecreëerd. Reden 2 - Zoveel meer mensen gebruiken computers en smartphones en hebben toegang tot internet. Letterlijk miljarden mensen. Zouden ze het zelfs merken of schelen als gegevens van 30 jaar geleden niet voor hen beschikbaar waren?

Wat is het bewaren van digitale inhoud?

Bent u op zoek naar een beknopte, jargonvrije uitleg over het bewaren van digitale inhoud? We hebben rondgekeken en naar onze mening is dit de beste verklaring die we konden vinden.

Houd er rekening mee dat Twitter en de tweet-auteur (s) dit artikel niet hebben onderschreven. Het Twitter-publicatieplatform heeft het formaat en de details voor deze tweets verstrekt. Lees het privacy- en copyrightbeleid van Twitter. De geuite meningen komen mogelijk niet overeen met de mening van deze site.

Digitaal verlies kan in vele vormen voorkomen. Onze huidige focus ligt op het culturele verlies als voorheen populaire groepen en prikborden verdwijnen. Yahoo Groups is een voorbeeld dat in je opkomt. Yahoo heeft het financiële recht om te stoppen met het ondersteunen van mailinglijsten. Met mogelijk meer dan 150 miljoen gebruikers van My Yahoo Groups kunnen we ons echter alleen maar voorstellen wat de samenleving verliest als de verwijderknop wordt ingedrukt.

Het is waar dat de opslagkosten blijven dalen. Opslagkosten zijn slechts een onderdeel van een zeer complexe vergelijking. Digitale inhoud moet worden onderhouden om ervoor te zorgen dat deze relevant en toegankelijk blijft. Metagegevens moeten worden opgeslagen en beschikbaar worden gemaakt. Voortdurende herziening is vereist om ervoor te zorgen dat al deze gegevenssets voldoen aan de huidige wettelijke en culturele normen.

Een vaak over het hoofd gezien probleem is dat softwarepakketten niet altijd worden opgeslagen in een formaat dat 100% compatibel is met de relevante specificatie. Dit kan zijn omdat de softwareontwikkelaar een hippe functie aan het bestandsformaat wilde toevoegen, lijkt te werken in de huidige softwarebibliotheken, maar is vatbaar voor toekomstige fouten. Of er is een onbekende bug in de exportfunctie van het bestandsformaat die lijkt te werken maar echt niet toekomstbestendig is. Sommige formaten zijn echt uitvoerbare formaten, zoals PostScript, zijn erg moeilijk te repareren als de programmeer- of bestandsgegevens beschadigd raken.

Wat is softwarebewaring?

Het zijn niet alleen uw dierbare foto's die belangrijk zijn om te archiveren. Veel software die een revolutie teweeg heeft gebracht in de manier waarop we ons leven leiden, is verloren gegaan voor toekomstige generaties. We hebben onze lijst met kritieke softwarestukken gepresenteerd die moeten worden bewaard. Wikipedia draait momenteel met de lijst van commerciële videogames met beschikbare broncode.

Honderden game source code-instanties, vanaf de jaren 70 tot en met vandaag, zijn samengebracht in één archief. Het internetarchief host de gamebronnencollectie. Er is ook het conserveringsproject voor videogames, het Historical Source-project en het Libre Games-archief, die allemaal op GitHub worden gehost.

Hoe digitale inhoud verslechtert

We denken dat dit een klassiek geval is van digitale ironie. Het intelligente startpunt voor iedereen die op zoek is naar informatie over de digitale donkere middeleeuwen, is om door het Wikipedia-artikel te bladeren. De persoon die beweerde dit artikel te hebben gemaakt was Niels Elken Sønderby zoals getoond op de herzieningspagina in december 2006. De gelinkte blogpost verkondigt trots:

Ik denk niet dat ik een onderwerp kan bedenken dat mij interesseert en waarvoor ik geen artikel op Wikipedia heb kunnen vinden. Onlangs gebeurde het echter dat een onderwerp dat ik onafhankelijk door mijn zwager en een collega had genoemd, gewoon niet bestond op Wikipedia. Dus ik dacht dat mijn bijdrage aan Wikipedia een artikel over het digitale donkere tijdperk zou moeten zijn. Ik hoop dat je ervan zult genieten. En wees moedig bij het bewerken.

gepost op donderdag 20 november 2006 door Niels Elken Sønderby

Het bewaren van websitegegevens is moeilijker dan de eerste gedachte suggereert. Laat het ons visueel zien door screenshots te geven van deze blogpost van een decennium. De hier getoonde informatie is afgeleid van de altijd bruikbare Wayback-archieven.

Niels Elken Sønderby blogpost over het digitale donkere tijdperk
Afbeelding: Voorbeeld van hoe een blogbericht er over een decennium uitziet

De eerste schermafbeelding laat zien hoe het oorspronkelijke bericht eruit ziet. De pagina lijkt te zijn geschreven in Wordpress en bevat geen fouten. Tegen 2016 was het persoonlijke blog niet meer in gebruik en kreeg de gebruiker die dit stukje geschiedenis wilde lezen een 403-foutmelding, wat betekent dat het blogbericht niet beschikbaar was om te lezen. De aankondiging voor een nieuw Wikipedia-artikel ging verloren.

Tegen 2019 was het blogbericht teruggekeerd. Er zijn problemen met deze webpagina. Om te beginnen vertoont het scriptfouten (de tekst in het zwart) en is het antwoordgedeelte gesloten. Erger nog, de webpagina is veranderd in een advertentiepagina met Buy Cialis Professional. Hoe dit zich verhoudt tot het oorspronkelijke bericht is niet duidelijk. In onze ogen houdt dit van een geval van subtiele graffiti.

Dus wat kunnen we hiervan leren? Om te beginnen laat het zien dat internet slechts een tijdelijke opslagplaats van informatie is. Ten tweede kunnen alle gegevens verloren gaan. En tot slot, zelfs met de originele blogpostgegevens, was het inhoudbeheersysteem veranderd, wat tot fouten leidde en het moeilijk maakte om de oorspronkelijke aankondiging te lezen.

En dat mijn vrienden uitleggen hoe digitale inhoud achteruitgaat.

Moet ik mijn foto's afdrukken?

Bijna iedereen ter wereld heeft een kwaliteitscamera in zijn smartphone en blije herinneringen zijn slechts een muisklik verwijderd. Voordat ze digitaal waren, namen mensen rollen en rollen chemische film, beroemd gemaakt door de Kodak 35 mm-cartridge. Je haalde je camera tevoorschijn, zeg maar kaas, en weken later verscheen er een afgedrukte foto. Uren werden besteed aan het toevoegen van foto's aan fotoalbums en het bladeren door vervagende herinneringen. Vergeet niet dat de foto's zijn geannoteerd met grappige opmerkingen en wazige uitleg. Maar wie heeft er nu de tijd?

In het digitale tijdperk creëren we constant gegevens, vooral foto's en video's die we over de hele wereld delen. Elke foto is voorzien van een metatag met de tijd, camera-instellingen en georuimtelijke informatie. Moderne gezichtsherkenningssystemen zullen ook automatisch en nauwkeurig de gezichten van onze vrienden in deze foto's taggen. Al deze digitale herinneringen hebben precies nul seconden van onze tijd nodig om te creëren. Een informele terugblik op je foto geeft je een wereld met gedetailleerde historische informatie over je leven.

Stop en kijk iets verder terug en je zult zien dat je herinneringen plotseling stoppen, of op zijn minst aanzienlijk verminderen in kwaliteit, kwantiteit en metadata. Voor velen is dat de datum waarop ze hun huidige smartphone hebben gekocht.

Het boek, Bit Rot van Marcia Amid, citeert Vint Cert op een van de vaders van het internet als volgt:

Als er afbeeldingen zijn waar u echt om geeft, is het waarschijnlijk een goed idee om een fysiek exemplaar te maken. Print ze letterlijk uit.

Artikel tags: persoonlijke digitale archivering

Persoonlijke digitale archivering Notebook

Jason Scott at Fronteers 2017

Jason Scott
op Fronteers 2017

Jason Scott Digitial Archiving

Jason Scott
digitale archivering

Jason Scott on saving Digital Culture

Jason Scott
digitale cultuur redden

2016 in review

philreichert.org
2016 onder de loep

Case studies van Digital Dark Ages

Yahoo Groups closes on our digital heritage

Yahoo Groups sluit
over ons digitale erfgoed

Shoebox cease photo cloud storage services in 2019

Shoebox stopt met foto
cloudopslagdiensten

Meer artikelen die je misschien leuk vindt

3D Nature Soundscapes

Verbazingwekkend ontspannende
natuurgeluiden

Small Scale Organic Hops Production

Kleinschalig biologisch
hop productieboek

Little Golden Book I am Mr Spock book review

Ik ben Mr Spock
boekbespreking